Köpa sina första vapen

Det där med att köpa sina första vapen kan vara lite nervöst. För det första ska man ha koll på att man verkligen kan få en licens. Man måste också säkerställa att man kan förvara vapnen någonstans samt att det verkligen är ett vapen som passar den form av jakt man vill utöva. Men vad är viktigt att tänka på?

Var köper man vapen?

Man kan köpa vapen på flera olika sätt. Många vapen går till exempel att finna på second hand-marknaden. Då gäller det förstås att kolla upp vapnet så att det inte är anmält stulet, eller har använts vid något brott. Vapen har alltid serienummer och om man finner ett sådant utan nummer kan det vara klokt att backa från köpet. Det kan också löna sig att provskjuta vapnet så att man ser att det verkligen fungerar. Som köpare bör man dock komma ihåg att det inte finns någon generell garanti på vapen man köper begagnade.

Om man vill vara helt säker på att få ett fungerande vapen, och på att det också finns en garanti bör man köpa ett nytt vapen hos en vapenhandlare. Då finns det dessutom ofta möjlighet att anpassa vapnet så att det verkligen passar skytten.

Vapenförvaring

En annan sak som man bör tänka över lite extra noga är den möjlighet man har att förvara vapen. För att man ska få ha vapen hemma krävs det att man har ett vapenskåp att förvara dem i. Det krävs också att vapenskåpet är godkänt. Man måste se till att det väger tillräckligt mycket, annars måste man bulta fast det. Dessutom ska det kunna låsas på ett tillfredsställande sätt.

Vapnet ska passa

När man köper ett vapen är det också viktigt att man tänka på att vapnet ska passa den som ska skjuta med det. Om geväret är för långt kan det vara svårt att hantera rekylen på ett bra sätt. Det kan göra att man råkar skada sig själv och dessutom kan det leda till att man skadeskjuter ett djur. Det kan vara klokt att kontakta en skicklig vapenhandlare för att få ett vapen som verkligen passar perfekt både vad gäller längd, grepp och tyngd. Alla de här olika delarna måste passa den aktuella skytten, och ett anpassningsbart gevär kan vara klokt att välja.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote