Jakt och ansvar

När man jagar går man runt i skogen, man bär vapen och det kan hända att man också avlossar ett eller annat skott. Det som är viktigt att tänka på är dock att man som jägare har ett extremt stort ansvar. Det är viktigt att hålla koll på skjutriktningar och man får aldrig avlossa ett skott utan att ha full koll på vart det tar vägen. Men vad mer behöver man egentligen ta ansvar för?

Ansvarsfullt avskjutande

Som jägare är det inte bara att skjuta alla djur som rör sig. Bara för att det är älgjakt kan man inte skjuta alla älgar. Det gäller att avskjutningen hålls på en lagom nivå. Det är alltid en fördel att ta bort sjuka djur så att stammarna kan hålla sig starka och friska.

Det är också viktigt att ha koll på avstånd. En ansvarsfull jägare skjuter inte en räv på flera hundra meters avstånd. Det går i de allra flesta fall bra att vänta in djuret och låta det komma närmare. Skjuter man och avståndet är för långt kan det resultera i en skadeskjutning med eftersök som följd.

Ha koll på andra i skogen

Självklart är det också mycket viktigt att man håller koll på alla andra som rör sig i skogen. Det kan vara jägare, motionärer eller personer som håller på med ridsport som är ute. Jakt innebär inte att jägarna har ensamrätt till skog och mark utan det gäller att komma överens. Att sätta upp skyltar vid jaktmarken är dock alltid klokt.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote