En jaktdag

En jaktdag börjar ofta tidigt på morgonen, i alla fall om det gäller jakt på älg, rådjur eller hare. Det är en fördel om alla jägare är på sina platser i skogen omkring klockan åtta på jaktdagens morgon. Innan dess är det dock en hel del som ska förberedas. Även under jaktdagen finns det saker som måste göras. Men hur kan en jaktdag se ut?

Förberedelser

Innan man ger sig ut i skogen måste alla inblandade veta vad som får skjutas, vilket område man ska rikta in sig på och så vidare. Därför håller jaktledaren ofta en genomgång på jaktdagens morgon. Det är sedan en fördel om så lite trafik som möjligt rör sig på marken och därför brukar deltagande jägare dela upp sig och samåka ut till sina platser. När jägaren är på plats på sitt pass eller i sitt torn är det alltid viktigt att meddela jaktledaren om det.

Under jakten

Under jakten håller man sig på sin plats och om ett djur som får skjutas dyker upp inom skotthåll, skjuter man. Att skjuta ska dock inte ses som ett måste och man ska inte behöva förklara varför man avstått från sitt skott. När ett djur har skjutits är det viktigt att jägaren meddelar det, samt också talar om ifall denne lämnar sitt pass för att titta till djuret. Då kan jaktledaren meddela alla andra att man inte får skjuta mer under en period.

Jakten delas ofta upp i flera pass på en jaktdag. På förmiddagen jagar man på en del av området, sedan tar man paus och på eftermiddagen jagar man på en annan del. Det här kan dock variera beroende på hur stor marken är.

Efter jakten

Även efter jakten finns det en del att göra. Om ett eller flera djur har skjutits ska de tas omhand. Djuret ska hängas upp, eventuellt pälsas av och dessutom ska saker som använts göras rent. Om hundar varit med under jakten ska de skötas och få mat. Det är också vanligt att man pratar igenom dagen och eventuellt förbereder kommande jaktdagar. Då behöver man inte ta lika lång tid på sig för förberedelser under kommande dags jakt. En eftermiddagsjakt är ofta inte slut förrän omkring klockan 16.00 och då är det dags för djuren att få det lugnt i skogen.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote