Andra djur

Förutom de större djuren som hjort, älg, rådjur med mera finns det också andra djur som jagas av olika anledningar. Men vilka djur får man egentligen jaga i Sverige, och vilka anledningar finns det till att de jagas?

Skyddsjakt

En anledning till att andra djur eller fåglar jagas är av skälet skyddsjakt. Det kan handla om djur som är hotande för människan eller som ställer till stora besvär. Ofta utförs skyddsjakten av speciella skyddsjägare, och i vissa fall av jägare som fått särskilda tillstånd att vara med.

Rovdjursjakt

I Sverige förekommer det också rovdjursjakt. I vissa delar av landet får varg, lodjur och björn jagas. Organisationer som Djurens rätt med flera är överlag emot jakt men när det gäller rovdjursjakten är de än mer kritiska eftersom att djurbeståndet är så pass lågt. Förutom stora rovdjur jagas också mård, järv och räv på flera platser i landet. Det beror helt enkelt på att de i för stora populationer blir ett hot mot annat vilt i naturen.

Jakt på grävling

Grävlingen är ett djur som kan ställa till det en hel del. Den äter fågelägg och den kan också ta mindre djur som byten. Om de blir störda nere i sina gryt kan de också skada hundar allvarligt, eller i värsta fall bita ihjäl dem. Varje år kan svenska kennelklubben och andra organisationer berätta om hundar som försvunnit ner i gryt och sedan inte kommit upp igen. Även i trafiken ställer grävlingen till det och för stora populationer kan också verka aggressiva mot människor.

Smådjur

Det finns också en del andra smådjur som jagas. Hare, vildkanin och mink är alla djur som många jägare är ute efter att jaga. I många fall är det djurets päls man vill åt, och ibland är det nöjet att jaga man är ute efter.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote