Älg

Älgen är kanske det djur som är allra populärast att jaga i de svenska skogarna. När det är dags för älgjakten är starten helig. Jägare tar ledigt från jobbet för att kunna jaga och så kan vara fallet under flera dagar. I många fall får också jägarens barn ta ledigt från skolan för att de ska kunna vara med under jakten. Man kan inte heller bortse från alla de turister och utländska jägare som kommer till Sverige för att få jaga just älgen under hösten.

Älgjakt

Älgen är ett djur som bara får jagas under vissa tider på året och dess kött är mycket eftertraktat. Många jägare vill också samla troféer att kunna hänga på väggen. Det här gör att jakten blir lite extra intensiv. Ofta är mycket folk ute i skogen och för jaktledaren gäller det verkligen att ha koll på alla. Dessutom sammanfaller älgjakten ofta med säsongen för svampplockning och en jägare får inte hindra en svampplockare i skogen. Den i Sverige så kända allemansrätten som Naturvårdsverket skriver om gäller faktiskt också under älgjakten. För att känna sig lite säkrare kan man välja att bära reflexgula kläder eller andra färger som tydligt avskiljer sig mot de vanliga skogsfärgerna.

Jaga älg med hund

I Sverige är det allra vanligast att man jagar älg med hund. I de allra flesta fall släpps hunden lös och den får sedan söka upp älgarna. Bakom går hundföraren. Hundens uppgift är sedan att ställa älgarna så att en jägare kan skjuta. Det är sällan önskvärt att skjuta en älg som springer eftersom att det ofta slutar i skadeskjutningar. Det gäller dock att hundföraren håller koll på sin hund. Det är till exempel inte så bra om den springer ut mot en större väg, eller om man vet att den kan bete sig aggressivt mot andra personer.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote