Att ta jägarexamen

För att man ska kunna få en licens för jaktvapen, och för att man ska kunna jaga självständigt krävs det att man har en godkänd jägarexamen. Den här examen består av både ett teoretiskt prov och tre praktiska sådana. Om man inte vill jaga med andra vapen än hagel behöver man dock bara göra ett av de praktiska proven.

Komplett jägarexamen

En komplett jägarexamen består av det teoretiska provet samt ett högviltprov för kulgevär, ett grundprov för kulgevär samt ett prov för hagelgevär. Med den här typen av jägarexamen kan man jaga alla typer av vilt som är tillåtna att jaga i Sverige. I de fall man vill jaga i andra delar av Europa kan dock andra regler gälla. Om det är så att man bara vill jaga med hagelgevär behöver man bara klara teoriprovet och provet för skytte med just hagel. Att tänka på då är dock att man inte får skjuta några av de djur som bara får skjutas med kula.

Hur gammal ska man vara?

Det finns inte några övre eller nedre åldersgränser för att ta jägarexamen men man måste ha fysiska förutsättningar för att kunna hantera vapnen på ett korrekt och säkert sätt. För att kunna få en vapenlicens från polisen är kravet också att man ska vara minst 18 år gammal.

Att ta examen på egen hand

Om man vill kan man läsa teori och öva praktiskt på egen hand. För skytteövningar behöver man tillgång till vapen och gärna en skjutbana. Det finns bra kursmaterial att ta del av som man kan läsa i sin egen takt. När man känner sig redo att skriva och göra sina prov tar man på egen hand kontakt med en provledare på en godkänd skjutbana i närheten. Ibland krävs det att man kan låna någon annans vapen under provet, och att den personen finns med. I andra fall kan man låna vapen på skjutbanan. Det här kan vara klokt att kolla upp.

Gå kurs

Ett annat alternativ till självstudier är att man helt enkelt väljer att gå en kurs för att ta jägarexamen. Kurserna kan se ut på ett par olika sätt. I vissa fall är de uppbyggda som intensivkurser som löper över någon vecka. Då har man flera praktiska och teoretiska tillfällen varje dag. Andra kurser är upplagda som kvällskurser. Då går man på teoretiska och praktiska utbildningstillfällen en eller flera gånger i veckan. När man går utbildning till jägarexamen kan man ofta boka sina prov direkt genom utbildningen. Går man en intensivkurs är det mer regel än undantag att proven genomförs under utbildningens slut och det kan underlätta för personer som har långt till närmaste provbana. Just kurserna kan ofta vara bra för den som vill ha möjlighet att diskutera jakt, teoretiska frågor och annat med andra personer. Samma diskussionsmöjligheter finns inte om man läser självstudier.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote