Om något händer under jakten

När man jagar kan allt möjligt hända. Ibland flyter allt på väldigt bra. Djuren som ska fällas ligger och alla jägare kommer tillbaka helskinnade från jakten. Av olika anledningar kan dock saker inträffa så att jaktdagen inte går fullt lika bra. Men vad ska man egentligen göra om något händer?

Skadeskjutning

Då och då kan det inträffa att ett eller annat djur skadeskjuts. Som jägare är det viktigt att man inte får panik. Ibland kan man hinna avlossa ännu ett skott innan djuret har sprungit för långt. Om det inte går bör man hålla sig kvar på sin plats och direkt kontakta jaktledaren. Det är alltid viktigt att man kommer ihåg var djuret sköts, och åt vilket håll det sprang. Det underlättar för en eftersöksjägare. När det gäller sök efter ett skadeskjutet djur är det viktigt att de inblandade vet vad som ska göras. I de allra flesta fall är det klokt att vänta någon eller några timmar innan ett eftersök påbörjas. Om det inte finns en van eftersökshund i jaktlaget måste man se till att en eftersöksjägare kommer till platsen. Att leta efter ett skadeskjutet djur kan ta flera timmar men det är viktigt att man befriar djuret från lidande.

Om en jägare skadas

Som jägare är man ute i skog och mark. Då är det lätt hänt att man råkar trampa fel, att man ramlar eller skadar sig på annat sätt. Det är alltid bra att man har med sig ett litet första hjälpen-kit ut i skogen. På så sätt kan man bandagera små sår och man kan också linda om en stukad fot. Inom jaktlaget är det också en fördel om några personer kan första hjälpen. Då kan man hjälpa även en svårt skadad person innan man ringer till SOS och begär en ambulans.

När hunden springer bort

När man jagar med en lösspringande hund kan det hända att den springer långt bort. Hunden kan jaga länge och det är inte alltid man kan vara säker på att den kommer tillbaka när jaktdagen är slut. Som jägare gäller det dock att inte få panik. Hunden brukar vanligen komma tillbaka när den känner att den har jagat klart. Det är inte så vanligt att hunden springer vilse i skogen. Om man har en hundpejl på hunden, så att man kan se var den är, går det också att åka till den platsen för att försöka få in den. Om man inte får tag i hunden är det bra att ställa ut hundens bur, lite mat och vatten där hunden försvann eller senast sågs. Det är också bra att lämna kvar en jacka eller liknande med en för hunden känd doft. Att samtala med jaktlag i närheten och förklara situationen kan också vara en mycket god idé.

Inlägg skapade 15

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote